Så kan en hemrenovering ge positiv påverkan på miljön

Utvalda nyheter

Är det dag att renovera hemma? Det är alltid spännande att kunna skapa en ny stil och göra nödvändiga förbättringar i hemmet. Men finns det andra fördelar med att göra en renovering? Det gör det absolut. Men det handlar om att veta vilka förändringar som behöver göras för att det ska ge en positiv påverkan. 

Om du t ex byter till fönster från https://klarfonster.se/ kan du både spara på energin du gör av med hemma och den energi som krävs för att värma huset. Det ger också en positiv påverkan på klimatet eftersom mindre värme släpps ut. Så att renovera rätt är viktigt och något som kan ger mer positiva resultat än bara ett snyggare hem. 

 

Hållbara material – Välj miljövänliga alternativ

När det gäller material är det viktigt att alltid välja produkter som är tillverkade på ett miljöanpassat sätt och gjorda för att hålla länge och göra huset mer miljöanpassat. Det kommer göra huset miljösmartare, grönare och bättre rent allmänt för en bra förändring och något som kan göra huset till en miljökämpe som bidrar positivt. 


Isolering och väderskydd – Förbättra energibesparingar

När du har ett hus som är isolerat på rätt sätt kommer huset både släppa ut mindre värme på vintern och släppa in mindre värme på sommarn. Detta är anledningen till att nya hus använder en väldigt tjock isolering jämfört med hur man byggde innan. Med nya material håller den också en högre kvalitet som gör att den inte behöver bytas ut längre fram. Så när du renoverar är det viktigt att tänka på att byta gammal isolering och lägga dit ny för bättre resultat. 


Förnybara energilösningar som solpaneler och vindkraft

Andra nya tekniker som är bra att ha med vid en renovering är förnybar energi som kan produceras av sol och vind. Det vanligaste på en villa är att installera solpaneler eftersom det kan installeras på taket och inte kräver något utrymme runt om huset som vindkraften gör. Med ny teknik har solenergi blivit mycket effektivare och kan nu producera tillräckligt med el för ett helt hushåll, till och med på vintern. Det finns idag många installatörer och leverantörer som erbjuder paket i olika storlekar på tak och med möjligheter till avbetalningar på många år för att det inte ska bli en svår utgift.


Smart hem-teknologi – Ett sätt att övervaka och minska energianvändning

Ett annat smart sätt att påverka miljön på ett bättre sätt är att ha ett smart hem. Det betyder att du kan installera smarta och intelligenta lösningar på din belysning, din uppvärmning och din vattenförbrukning. Detta kan göras med smarta ventiler, strömmätningar och appar som läser av all information. Det gör också att du kan ställa värmen på vissa grader, se till att värmen minskar om du inte är hemma. Du kan ha belysning på i olika stilar, och du kan anpassa hur din belysning ska vara om du inte är hemma, eller om du reser bort en längre tid. Du mäter också vatten och hur mycket du gör av med varje månad för att du ska kunna sätta mål som kan hjälpa din ekonomi och miljön. Allt detta kan ge en positiv effekt på miljön och på ditt liv. 


Återvinning och återbruk – Minimera avfall vid renoveringar

En sak som lätt kan bli när du renoverar är att allt bara slängs och körs bort. Men om du planerar din renovering på bästa sätt kan du ta vara på olika saker på ett bättre sätt. Du kan t ex renovera smart, det betyder att du använder så mycket av huset som möjligt och inte river bort mer än nödvändigt. Det kommer ge dig möjligheten att spara pengar och material när du renoverar. Det är också bra att jobba med material som du vet kommer hålla länge och som har någon slags miljöcertifiering. Det ger också en bättre lösning när du letar efter ett bra sätt att hjälpa miljön. 


Hållbar landskapsarkitektur – Njut av miljövänliga utomhusmiljöer

Varför inte passa på att skapa något mer naturligt när du renoverar? Tänk om du kan göra något miljösmart i trädgården. Ett skönt växthus som du både kan odla i och sitta ner i med vänner. Ett ställe som kanske inte behöver någon särskild uppvärmning eller andra saker för att värmas upp och där allt du gör kan bidra till en skön miljö. Du kan även skörda frukt och grönt på ett miljövänligare sätt och slippa äta produkter som inte är dom bästa. 

Utan tvekan är det så att när du renoverar kan du göra det på ett sätt som kan bidra till vår miljö. Så vad bra att det kan vara ett mål. Tänk på rätt material, rätt sätt att göra det och att alltid använda ett miljöinspirerat sätt att bygga. Det kommer bidra till en bättre framtid med hus och bostäder som kan hålla längre och gynna oss mer på alla sätt. 

Relaterade artiklar